NemKonto for borgere

Alle borgere i Danmark skal have en NemKonto. Din NemKonto er den bankkonto, som alle offentlige myndigheder udbetaler penge til.

Søger du Nemkonto blanketten
Har du ikke NemID og ønsker en udenlandsk bankkonto som din Nemkonto, så finder du Nemkonto blanketten her Nemkonto__Blanket__Borgere (pdf)

Hvad er NemKonto?
NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til din NemKonto. Det betyder, at du skal have en NemKonto for at modtage eksempelvis overskydende skat og dagpenge refusion. Din NemKonto er desuden en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen, og du vælger selv, hvilken af dine almindelige bankkonti som du ønsker at benytte som din NemKonto.

Det er Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig for NemKonto.


Anvisning af NemKonto i et pengeinstitut

Ifølge Lov om offentlige betalinger skal en anvisning af NemKonto ske til et pengeinstitut. I Danmark er det Finanstilsynet, som vurderer, hvornår en virksomhed kan få tilladelse til at betegne sig som et pengeinstitut. Ved en anvisning af NemKonto er det vigtigt, at du er opmærksom på, at visse virksomheder ikke har de nødvendige tilladelser til at drive virksomhed som et pengeinstitut. Dette kan have betydning i forhold til, at virksomheden ikke har pligt til at overholde de særlige vilkår til sikkerhed og tilsyn, som et pengeinstitut er underlagt. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at du undersøger forholdene i den virksomhed, som du ønsker at anvise en NemKonto hos. Du bør altid sikre dig, at virksomheden er et pengeinstitut med tilladelse. Hvis du er i tvivl, om den virksomhed, som du ønsker at anvise en NemKonto hos, har tilladelse til at drive virksomhed, som et pengeinstitut, bør du kontakte Finanstilsynet.

NemKonto i dansk pengeinstitut
Skal du have en dansk konto som din NemKonto bedes du kontakte dit pengeinstitut, eller logge på selvbetjeningsløsningen med NemID på nemkonto.dk.

NemKonto i udenlandsk pengeinstitut

Med NemID
Den nemmeste måde at få en udenlandsk NemKonto på er ved at bruge dit personlige NemID på vores selvbetjeningsløsning. Klik ’log ind som borger’ i boksen til højre og naviger herefter ind på siden ’Udenlandsk NemKonto’. Herfra kan du selv anvise en udenlandsk NemKonto ved at udfylde felterne og trykke på ’gem’.

Bemærk, at ikke alle lande benytter IBAN og BIC (SWIFT). I disse tilfælde bedes du udfylde felterne ’Kontonummer’ og ’bankkode’ og evt. ’BIC-kode’.

For mere information om NemID kan du læse her: https://www.nemkonto.dk/Borger/NemKonto-og-NemID .

Uden NemID
Hvis du ikke har NemID, og ønsker en udenlandsk NemKonto, skal du sende følgende dokumentation til Digitaliseringsstyrelsen, før en anvisning kan finde sted:

1)     NemKonto blanket for borgere med en underskrift bekræftet af notar, advokat eller to vitterlighedsvidner_Nemkonto_Blanket_Borgere (pdf)

2)     Kopi af gyldig legitimation.

 

Du bedes sende dokumentationen via fysisk post til:

NemKonto Support
Lauritzens Plads 1
9000 Aalborg
Danmark

Hvad sker der nu?
Hvis den tilsendte dokumentation er fyldestgørende, og der kan anvises en NemKonto,vil du modtage et aktiveringsbrev efter anvisning. Aktiveringsbrevet sendes via fysisk post til din registrerede adresse.

Bemærk venligst, at vi ikke kan sende aktiveringsbrevet via e-mail eller til en alternativ adresse af sikkerhedsmæssige årsager.

Hvor kan jeg se min NemKonto?

Når du logger ind i selvbetjening, kan du under ’Din NemKonto’ i venstre menuen se, hvilken af dine bankkonti, der er valgt som din NemKonto. For at logge ind skal du bruge dit personlige NemID.

Hvis du endnu ikke har aktiveret din NemID, kan du læse mere om dette på 
www.nemid.nu . Hvis du har en digital signatur kan denne også benyttes.

Læs mere om Brug af NemKonto